Ha valakinek tetszik az árajánlatod és veled szeretné elkészíteni a munkát, akkor a következő lépés a szerződéskötés. A szerződésben érdemes minden fontos dolgot lefektetni. Így a szerződő felek tudják, hol vannak a határok, kinek mi a feladata, mi mennyibe kerül, mikor lesz tesztelhető és hogy a szoftver mikorra lesz üzemkész. A szerződés elkészítésekor sokszor nem vesszük figyelembe, hogy az ügyfél az elején még nem mindig tudja, hogy mit szeretne, vagy a fejlesztés során olyan ötletei lesznek, amit már az eredeti szerződés nem tartalmaz. Mi ilyenkor a legjobb megoldás? Életképes -e a szoftverfejlesztésben a fix árú és fix határidős szerződés? Megoldás lehet számodra is a “Time And Materials”.

Mit jelent a fix árú és fix határidős szerződés?

A fix árú és fix határidős szerződés olyan megállapodás, amelyben egy adott terméket, egy adott idő alatt, egy adott pénzösszegért készítesz el. Ebben az esetben a szoftverfejlesztésnél fizetni kell a szoftver tervezésért is. Ehhez fontos feltétel, hogy az ügyfelednek már az elején tudnia kell, hogy a szoftver hogyan fog működni. Ezután már közelítőleg meg tudod becsülni, hogy a munka mennyi ideig tart és ez mennyibe fog kerülni.

Miért szereti a megrendelő a fix árú és fix határidős szerződést?

Mert fix költségvetéssel rendelkezik. A fix költségvetésben pedig szeretné tudni, hogy mi mennyi ideig tart és mi mennyibe fog kerülni.

A fix árú és fix határidős szoftverfejlesztési szerződés legnagyobb hibája, hogy feltételezi a fejlesztési terv változatlanságát.
A fejlesztési terv viszont mindenképpen változik:

  • Ha a fejlesztés közepén egy újabb megoldás vagy technika van kilátásban
  • Ha a felhasználók elkezdenek visszajelzéseket adni
  • Ha az üzleti modell megváltozik
  • Ha a vállalati folyamatok megváltoznak

Ha változik a fejlesztési terv, akkor módosítási kérelemre van szükség. A módosítási kérelem, viszont befagyasztja a fejlesztést, befolyásolja a költségvetést, esetleg az egész munka újratárgyalását is igényelheti. Ilyenkor addig nem fejleszthetsz, ameddig döntés születik. Ez viszont sokszor hosszú idő.

Mit jelent a Time And Materials?

A “Time And Materials” szerződés az idő és az elvégzett munkára szól, ami egy ütemtervhez van igazítva. Nincs beszabályozott és kőbe vésett határideje.

Miért jó a Time And Materials

Ennél a szerződési formánál sokkal könnyebb a csapat méretét növelni (a gyorsabb fejlődés érdekében) vagy a létszámot csökkenteni (a pénz megtakarítása érdekében). A felmondási idő általában a döntés pillanatától a következő hónap utolsó napjáig tart. A “Time And Materials” szerződést kevésbé érintik érzékenyen a változások. A szerződés határozatlan időre szól és az ütemtervben a változtatás könnyen átcsoportosítható. A teljes munka modulokra van felbontva, így már az elején nagyon gyorsan lehet haladni a fejlesztéssel és az ügyfél hamar látja a terméket, amire gyors visszajelzést adva a fejlesztés folyamatos. Látszik, hogy a termék így hamarabb eljut a végfelhasználóhoz, aki ellenőrizheti és ha valami változtatásra van szükség, azt sokkal egyszerűbb kivitelezni, mint egy több száz oldalas dokumentációban.

Konklúzió

A szoftver nem ház, vagy autó, hanem olyan termék ami nemcsak az elkészítés során, hanem a kész termék elkészülte után is változhat. A modulok tetszőlegesen priorizálhatók, bármelyik átcsoportosítható de akár ki is hagyható ami egy ház építésénél nem mindig mondható el. A ház tényleges építését hosszas egyeztetések előzik meg, míg a szoftverfejlesztést, el lehet kezdeni akár az első két modul ismeretében is. Tapasztalatom szerint, a “Time And Materials” szerződés sokszor, sokkal célszerűbb és hatékonyabb lehet a szoftverfejlesztésben mint a fix áras és fix határidős szerződés.

Humli Miklós

Szerző Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha közösen megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

További bejegyzések: Humli Miklós