Biztos volt már neked is olyan, hogy odahívtad a munkatársadat akinek semmi köze a projekthez és amíg elmondtad neki a problémád meg is találtad a megoldást? Ugynais a munkatársadról automatikusan feltételezed, hogy az adott problémával kapcsolatban korlátozottak az ismeretei. Emiatt alaposabban, részletesebben magyarázod el neki a dolgot. Ebből adódik, hogy a beszélgetés során olyan dolgokat is végiggondolsz, amiket korábban fejben az egyszerűség kedvéért adottnak vagy természetesnek vettél. Őrültségnek hangzik, de a Rubber Duck Debugging működik.

Ha már többször nekifutottál egy problémának, de sehogy sem sikerült megoldást találnod és úgy érezted, hogy a “probléma” megoldhatatlan, akkor szerencsére több lehetőséged is van. Elmész tusolni, alszol rá egyet, elmész futni, tolsz egy kis CSGO-t, kicsit kikapcsolsz, vagy odahívod a munkatársad. Ha hallottál már a Rubber Duck Debugging -ről akkor elegánsan előveszed a gumikacsád és elkezded a debuggolást.

Mi az a debugging?
A szoftverekben rejlő hibák felderítésének a folyamata, amely során a fejlesztők töréspontok segtségével lépésről lépésre hajtják végre a feladatokat és ezek a töréspontok segítségével nyomon követik a program állapotainak változásait. Így könnyen azonosítható a hibás algoritmus és / vagy adat. A debugging során ezeket a hibákat nemcsak feltérképezik a fejlesztők, hanem javítják is.

Rubber Duck Debugging a “megoldhatatlannak” tűnő problémákra

Nemrég találtam rá erre a technikára, ami sokat segített más szemszögből nekiindulni egy-egy hiba megoldásának.

  • Fogj egy gumikacsát
  • Tedd fel a gépedre
  • Mondd el neki a problémád, mintha élő ember lenne
  • Probléma megoldása

Mire végzel, lehet, hogy meg is van a megoldás. Hogy miért? Mert az ember hajlamos ugyanazokat a gondolati köröket befutni újra és újra. Néha beleragadunk a problémába és nem látunk más megoldást. Ha viszont valaki másnak kell elmondani, akkor az elejéről kezdjük és lépésről lépésre építjük fel, ami közben a gondolkodásunk is új utakra téved és a probléma részletes elmondása során rá is jövünk a megoldásra.
Őrültség mi? De működik.
Jó problémamegoldást.

Humli Miklós

Szerző Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha közösen megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

További bejegyzések: Humli Miklós